İspanya'nın Endülüs bölgesini çok sıcak biraz zamanda gezdik. Sıcaktan bunaldık, soğuk içeceklerle serinledik, İspanyollar ile siesta yaptık.. Uzun zaman hayalini kurduğum Endülüs toprakları bana unutulmaz, çok keyifli zamanlar yaşattı. Endülüs bölgesinin merkezi ve en büyük şehri olan Sevilla ile başlayan gezimiz, Ronda, Cordoba, Granada ile devam edip Malaga'da sonlandı. Endülüs Emevi devletinin senelerdir etkisi geçmeyen Arap havası, Endülüs bölgesini gezenleri bir büyünün içine alıp sarmalıyor.
Yakıcı bir sıcakta ulaştığımız Sevilla bizi, gotik tarzdaki Santa Maria Katedrali ile karşılıyor. Sevilla Katedrali çok büyük ve etkileyici bir yapı. İçerisinde Kristof Kolomb'un mezarı bulunuyor. Katedralin, 100 metreden yüksek olan çan kulesi Giralda çok etkileyici ve önemli bir yapı. Müslümanlardan kalan caminin mimaresi çan kulesine dönüştürülmüş.
Gezimiz Sevilla'nın çok ünlü bir meydanı ile devam ediyor. Plaza de España. 1928 yılında inşa edilen meydan, İspanya'nın tarihini anlatmakta. Bugün çok renkli ve turistlerin ilgi odağı olan bir yer haline gelmiş.
Sevilla'da İslam sanatı özellikleri taşıyan harika bir saray bulunmakta. Real Alcazar sarayı 1300 lü yıllardan beri İspanya krallığına ev sahipliği yapmış çok ihtişamlı bir saray. İslam eserleri arasında çok önemli bir yere sahip. Alcazar sarayı Arap etkileri, göz alıcı çinileri, harika bahçeleri ile kesinlikle gezilmesi gereken bir yer.
Sevilla'da öğleden sonra siesta yapıp,akşama serinlemek için yapılacak en güzel şey bence Guadalquivir nehrinde keyifli bir tekne turu. Sevilla'yı ikiye bölen nehir, şehre bir canlılık katıyor.
Alcazar sarayının surlarında olduğu tahmin edilen 12 köşeli Torre del Oro yani Altın Kule Sevilla'nın simgelerinden bir yapı. Nehir kenarında zarif bir şekilde yer alıyor.
Sevilla'da günümüzde Plaza de Toros'daki arenada boğa güreşleri yapılmakta. Senede 40 kadar boğa güreşi yapıldığını öğrendik. Tesadüfen biz de arenayı görmeye gittiğimizde boğa güreşi yapılıyordu. Benim hoşuma gitmeyen bir konu olduğu için, içeri girmeyip sadece dışarıdan arenayı fotoğrafladık. Bu arada boğa güreşlerini izlemek için epey pahalı biletlerden almak gerekiyor.
Sevilla deyince ilk akla gelenlerden Flamenko dansı oluyor. Flamenkonun Sevilla'da doğduğu tahmin ediliyor. Harika ezgiler ile büyülü Flamenko dansı beni her zaman çok etkilemiştir. Daha önce Barcelona'da izlemiştim fakat Sevilla'da Flamenko'ya doydum. Şansımıza Sevilla'da bir Flamenko festivaline denk geldik. Bütün Sevilla fırfırlı kıyafetli çok şık kadınlar ile doluydu. Unutulmaz, keyifli gösteriler izledik.
Fotoğrafta, Endülüs bölgesinde sık sık karşılaştığım ve çok beğendiğim mor çiçekli Jakaranda ağaçlarını, Sevilla'nın boğa güreşi yapılan arenasını ve Flamenko festivalinden kareleri görebilirsiniz.
Sevilla dan sonra rotamız Ronda. Ronda Malaga iline bağlı, dağların arasında bulunan, Milattan önce kurulmuş bir yerleşim yeri. Burası boğa güreşlerinin ilk yapıldığı yer olarak bilinmekte. Arenası gezilebiliyor ve içerisinde bir boğa güreşi müzesi var. Benim çok ilgimi çekmese de bu çok eski tarihli yapıyı görmeliyim düşüncesi ile geziyorum.
Tarih boyunca bir çok sanatçının ilgi gösterdiği bir yer olmuş Ronda. Özellikle yazar Ernest Hemingway İspanya iç savaşını anlattığı kitabı Çanlar Kimin İçin Çalıyor? da Ronda önemli bir yere sahip. Kitapta geçen faşistlerin köprüden kanyona atıldığı yer olan Yeni köprü (Puento Nuevo) şehrin en ilgi çeken yeri. Gerçekten ben de daha önce böyle muazzam bir kanyon görmediğim için çok etkileniyorum. Ayrıca bir kitap okuyup, sonrasında kitabın konusunun geçtiği yerleri görmek benim için çok anlamlı oluyor.
Beyaz badanalı evleri, çinileri, Müslümanlık zamanında bir cami olup sonradan katedrale çevrilen Santa Maria La Mayor katedrali, İspanya tarihinde çok önemli bir yere sahip Ronda'yı eşsiz ve unutulmaz kılıyor. Ronda'nın kendine has havası, huzur dolu sokakları orada bulunmak için büyük sebeplerden. Umarım bende bir gün tekrar orada bulunabilirim..