11 Şubat 2011 Cuma

Amstel nehrinden Amsterdam..


Amstel nehrinin şehrin birçok yerinden geçmesiyle kanal ve köprülerle bezenmiş Amsterdam şehrinde iki ayrı mevsimde bulundum. Yazları çok sıcak olmayan şehir, kışın dondurucu bir soğuya teslim oluyor. Oldukça temiz ve düzenli şehir her türlü özgürlüğü bünyesinde barındırıyor. Eşcinsel evlilikler, belli bir miktara kadar uyuşturucu maddeler bulundurmak ve içmek bu ülkede serbest. Bütün bunlardan dolayıdır ki son derece naif ve anlayışlı bir halkı var Amsterdam'ın. 2008 yılında bir milli maçımızı kazandığımızda Amsterdam sokaklarında onların da destekleriyle sevincimizi kutlamıştık doyasıya..

Şehre ilk gittiğimde ne kadar düz olduğunu şaşkınlıkla izlemiştim. Dağları bıraktım hiçbir tepe bile görmek mümkün değil. Bu nedenden dolayıdır ki şehirde oldukça fazla bisiklet kullanan bulunuyor. Genç, yaşlı, çocuk çoğu kişi; işine, okuluna giderken bisikleti tercih ediyor. Bisiklet yolları her yer de mevcut, öyle ki bisiklet yolunda yayaya çarpan bisikletli değil de yaya suçlanıyor. Nehirde hem botlarda yaşayanlar, hem çevreyi gezdirenler, hem taksi dolmuşlar, kuğular geziyor. Oldukça hareketli nehir hayatı var.





Kanal hayatı dışında Amsterdam kesinlikle bir müze şehri. O kadar çok müze var ki hepsini gezmek imkansız. Ben gittiğim zamanlarda sevdiğim müzelere vakit ayırmaya çalıştım hep, meşhur Mademe tussauds mumya müzesi, Rembrandt'ın eşsiz eserleriyle dolu Rijks müzesi, Van Gogh müzesi gittiğim müzelerden bir kaçı.
Şehirde kalabalıktan sıkılıp güzel yaz günlerinde kafa dinlemek için en güzel mekan ise Vondel park. Yeşillikler arasında ufak göllerle dolu parkın sakin sessiz havası huzur verici.

Hayatımda yaptığım çılgınlıklardan biri olarak da space cake diye bilinen keklerden yememdi. Bol kahkaha, eğlence, çılgınlık, özgürlük.. unutulmaz zamanlar..
 



Şehir merkezinin dışında da gezilip görülecek çok yer var. Kraliyet bölgesi Deen Haag, porselenleriyle meşhur Delf bölgesi ve bir sürü değişik yapıdaki evleriyle Rotterdam görülmeye değer yerler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder